najlepsza oliwa

Jak wybrać najlepszy olej oliwkowy?

Oliwa z oliwek obecna jest niemal w każdej kuchni. Wynika to z faktu, że jej zastosowanie jest dużo korzystniejsze dla zdrowia niż smażenie na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego czy margarynie. Produkt jest bogaty w wiele witamin, które pełnią kluczową rolę w organizmie.

Olej oliwkowy zawiera duże ilości witaminy E, która jest niezwykle istotna dla cery. Zatrzymuje ona proces starzenia oraz poprawia walory wizualne skóry. Olej z oliwek jest bogatym źródłem witaminy A, która zapobiega powstawaniu wad wzroku, takich jak kurza ślepota. Nie sposób zapomnieć o kluczowej roli oliwy dla układu kostnego. Witamina D zapobiega powstawaniu krzywicy u dzieci oraz zmniejsza ryzyko chorób reumatycznych u osób starszych. Ponadto zawarte w oleju oliwkowym antyoksydanty skutecznie likwidują wolne rodniki, które są niebezpieczne dla skóry.

Olej oliwkowy olejowi nie równy

Warto jednak pamiętać o tym, że na rynku dostępne są różne produkty, które nie zawsze spełniają standardy. Wiele firm produkuje olej oliwkowy, który wprost nie nadaje się do spożycia. Oliwa z oliwek najwyższej jakości powinna być lekko mętna. Płyn o zabarwieniu zielonkawym świadczy o wysokiej jakości oliwek, z których wykonano olej. Duże znaczenie mają również warunki składowania produktu. Przede wszystkim oliwa nie powinna być przechowywana w miejscach ciepłych. Najlepiej, jeżeli opakowanie jest ciemne. Wtedy możemy mieć pewność, że olej oliwkowy nie został narażony na szkodliwe oddziaływanie światła słonecznego.

Wysokiej jakości produkt powinien pochodzić z pierwszego tłoczenia. To właśnie taki olej idealnie nadaje się do smażenia różnych rodzajów mięs oraz ryb. Osoby, którym zależy na oliwie najwyższej jakości, powinny zwrócić uwagę na szczep oliwek, z których wytłoczono sok. Warto wspomnieć o tym, że duże zakłady produkcyjne często mieszają różne rodzaje oliwy, co znacząco odbija się na jej walorach smakowych oraz prozdrowotnych. Nie warto również sięgać po olej oliwkowy, który nie jest świeży, ponieważ utracił on już cenne mikroelementy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *