kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Jak już zostało wspomniane, kwas linolowy uważany był długo za jedyny kwas tłuszczowy, którego organizm nie jest w stanie sam produkować.

W związku z tym człowiek zdany jest na systematyczne zaopatrzenie organizmu w kwas linolowy za pomocą pożywienia. Określenie „niezbędny” oznacza w tym wypadku, że kwas linolowy jest niezbędny do życia i że musi być pobierany z pożywienia, by zapobiec objawom jego niedoboru w organizmie oraz chorobom. Z kwasu linolowego, między innymi poprzez przedłużenie łańcucha atomów węgla, wątroba jest w stanie budować wszystkie niezbędne organizmowi kwasy tłuszczowe. Proces przekształcania jest jednak bardzo złożony i wymaga obecności określonej ilości aktywnych enzymów.
Badania naukowe przeprowadzane w ostatnich latach wykazały, że w krajach Europy Zachodniej panuje ratalny w swych skutkach i mający różne przyczyny niedobór długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 EPA oraz DHA. I tak np. badania przeprowadzane na grupie dorosłych osób w wieku od 20 do 50 lat wykazały, że bogata w kwasy linolowe dieta nie jest w stanie zwiększyć syntezy EPA i DHA. Naukowcy przypuszczają, że przyczyną był nadmiar kwasu arachidonowego zawartego w codziennym pożywieniu osób uczestniczących w eksperymencie. Kwas arachidonowy jest w stanie „zablokować” aktywne enzymy w wątrobie. Bez ich udziału naturalna i niezbędna przemiana kwasu linolowego w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA jest niemożliwa.
DHA uczestniczy w rozwoju mózgu, siatkówki oraz spermy. Spośród wszystkich kwasów tłuszczowych DHA występuje w wyżej wymienionych tkankach w najwyższej koncentracji. W trakcie badań nad zaburzoną przemianą kwasów tłuszczowych EPA i DHA z kwasów tłuszczowych Omega-6, tj. kwasu linolowego oraz a-liponowego, okazało się, że zaburzona jest przede wszystkim synteza kwasu dekozaheksaenowego, czyli DHA. Renomowani naukowcy są zdania, że organizm ludzki nie daje sobie rady podczas procesu przemiany tłuszczów ze zmianą numeru pozycji omega. Innymi słowy, z kwasów tłuszczowych Omega-6 mogą powstać kwasy tłuszczowe Omega-6 innej konfiguracji, a do syntezy różnych kwasów tłuszczowych typu Omega-3 organizm ludzki wykorzystać może jedynie kwasy tłuszczowe Omega-3.
TO WARTO WIEDZIEĆ
Przekonanie, że kwasy tłuszczowe Omega-6 mogą być przekształcane we wszystkie niezbędne do życia organizmowi kwasy tłuszczowe, włączając w to kwasy tłuszczowe Omega-3, uchodzi dziś za przestarzałe i zostało naukowo obalone.
Po sprawdzeniu wyników badań naukowych, kwas tłuszczowy Omega-6 linolowy oraz kwas tłuszczowy Omega-3 a-liponowy powinny zostać uznane za NNKT, a kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA przynajmniej za semi-NNKT. Od lat badam poziom kwasów tłuszczowych we krwi wszystkich moich pacjentów. W żadnym z przypadków nie mogłem stwierdzić wystarczającego poziomu kwasów tłuszczowych Omega-3 lub jego nadmiaru.
EPA oraz DHA służą zdrowiu na wiele zaskakujących sposobów. Aby poznać lepiej działanie kwasów tłuszczowych Omega-3 i aby móc lepiej ocenić i zrozumieć ich działanie, należy koniecznie prześledzić niektóre ze sposobów przemiany materii w ludzkim organizmie. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są ogromnie ważne dla naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *